Valtiokirkosta kansankirkoksi; Juva (Ant.)
Valtiokirkosta kansankirkoksi; Juva (Ant.)

Valtiokirkosta kansankirkoksi; Juva (Ant.)

Postimaksu sisältyy hintaan.

8,45 €
16,90 €
Alennus päättyy
Sisältää alv. 0.00 %

Valtiokirkosta kansankirkoksi. Suomen kirkon vastaus kahdeksankymmentäluvun haasteeseen. Tekijä: Mikko Juva. Suomen Kirkkohistoriallinen Seura. 1960.


Kirjassa tarkastellaan Suomen luterilaisen kirkon murrosvuosia 1884 - 1899. Tämän jakson alkupuolella monet seikat nostivat uskonnollisen kysymyksen keskeiseen asemaan Suomen sivistyselämässä. Vuoden 1869 kirkkolaki rakentui periaatteessa kansankirkkoajatuksen pohjalle, mutta tosiasiallisesti maassa vallitsi täydellinen valtiokirkkojärjestelmä. Keväällä 1884 kävi kuitenkin ilmeiseksi, että maan uskonnollisessa ja henkisessä ilmapiirissä oli tapahtunut olennainen käänne. Uskonnollinen liberalismi ja vapaakirkollinen herätys olivat nousseet tekijöiksi, jotka suuresti edistivät kehitystä.


Teos kertoo, miten aikaisempi valtiokirkollinen asnne väistyi ja sen tilalle astui uusi seurakuntatyön näkemys, joka parhaiten on kuvattavissa kansankirkolliseksi. Tarkastelun kohyteena ovat ajassa liikkuneet virtaukset, kuten natuiralismi, raittiusliike, naisasia, työväenkysymys ja sosialismi, kirkon uusi ohjelma ja kirjalliset suuntaukset.
Valtiokirkosta kansankirkoksi. Suomen kirkon vastaus kahdeksankymmentäluvun haasteeseen. Tekijä: Mikko Juva. Suomen Kirkkohistoriallinen Seuran toimituksia 61. 1960. Nidottu, kovakantinen, paperisuojus, kuntoluokka K3.