Suurkirkon seurakunta ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta 1956-1998; Likander ym. (Ant.)
Suurkirkon seurakunta ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta 1956-1998; Likander ym. (Ant.)

Suurkirkon seurakunta ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta 1956-1998; Likander ym. (Ant.)

10,90 €
Sisältää alv. 0.00 %

Tekijät: Taimi Likander, Virpi Elomaa ja Jari Nurmi. Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. 2001.


Suomalainen yhteiskunta kävi 1950-luvulta 1990-luvulle läpi valtavan muutoksen, mm. ennennäkemättömän kaupungistumisen. Tämän muutoksen pyörteissä ihmisten rinnalla, kehdosta hautaan, on kulkenut suomalaisten kansankirkko. Pääkaupungin voimakkaan väestönkasvun keskellä vuoden 1956 alussa silloinen Keski-Helsingin seurakunta jaettiin kolmeen osaan, joista yhdestä tuli Suurkirkon seurakunta. Helsingin hiippakunnan perustamisen yhteydessä vuonna 1959 siitä tuli Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Se käsitti Kruununhaan, Kluuvin ja Katajanokan kaupunginosat sekä vuoteen 1984 asti myös Korkeasaaren. Uudessa historiallisessa tilanteessa vuoden 1999 alussa se muutettiin seurakuntien yhdistämisen myötä takaisin alueeltaan suuremmaksi seurakunnaksi.


Tämän seurakunnan historia kuvastaa laajemminkin koko kirkon seurakuntaelämän kehitystä näinä vuosikymmeninä, vaikka kyseessä onkin pääkaupungin ja vieläpä sen ydinkeskustan seurakunta. Täällä kuitenkin muuttuvat olosuhteet ajoivat monessa suhteessa olemaan kehityksen kärjessä. Tästä syystä seurakunta on ollut monesti myös edelläkävijä ajatellen uusien toimintamuotojen syntyä. Seurakunnan johdossa oli näinä 43 vuotena seitsemän vakinaista kirkkoherraa, sittemmin tuomiorovastia. Heidän osuutensa seurakunnan historiassa johtajina on luonnollisesti merkittävä. Toisaalta historiassa näkyy voimakkaana myös muiden vahvojen työntekijöiden vaikutus. Lisäksi siitä kuvastuu erityisen voimakkaasti vapaaehtoisten seurakuntalaisten ja heidän uhrautruvan, jopa vuosikymmeniä kestäneen työnsä merkitys.

Kirja sisältää henkilöhakemiston.


Suurkirkon seurakunta ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta 1956-1998. Tekijät: Taimi Likander, Virpi Elomaa ja Jari Nurmi. Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. 2001. Sivumäärä: 218. Nidottu, pehmeäkantinen, kuntoluokka K4.