Lestadiolaisuuden suuri hajaannus ja sen taustat
Lestadiolaisuuden suuri hajaannus ja sen taustat

Lestadiolaisuuden suuri hajaannus ja sen taustat

36,50 €
Sisältää alv. 10.00 %

Tekijä: Seppo Lohi. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry. 2007.


Lestadiolaisherätykset puhkesivat Ruotsin Kaaresuvannossa vuonna 1846. Lars Levi Laestadiuksen saarnatuolin ympärillä syntynyt liike levisi Ruotsista nopeasti Suomeen, Norjaan, Pohjois-Amerikkaan ja Venäjälle. Se pysyi yhtenäisenä puoli vuosisataa, mutta hajosi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa kolmeen ryhmään: vanhoillisuuteen, esikoisuuteen ja uuteenheräykseen.


Mikä oli "Muonion eriseura"? Miten Koutokeinon "pyhien" kapina liittyy lestadiolaisuuden alkuvoimaiseen kauteen? Mikä synnytti tarpeen järjestää ensimmäinen suuri lestadiolaiskristittyjen kokous? Miten pohjoinen kristillisyys kohtasi vapaakirkollisuuden? Entä millaisia ongelmia lestadiolainen vapaakirkko synnytti Pohjois-Amerikassa? Miten Ruotsin kuningashuone oli tekemisissä lestadiolaisuuden kanssa?


Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa dosentti Seppo Lohi laajassa tutkimuksessaan. Hän seuraa liikkeen kehitystä vuoden 1846 alkuherätyksestä 1930-luvulle saakka. Tekstiä täydentävät kartat ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kuvitus. Kirjassa on henkilö- ja paikannimihakemisto. Käsikirjoituksen on asiantuntijana tarkastanut professori Hannu Mustakallio.


Lestadiolaisuuden suuri hajaannus ja sen taustat. Tekijä: Seppo Lohi. Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry. 2007. Sivumäärä: 576. ISBN 978-951-843-109-4.