Erämaan vaeltaja - Paavo Ruotsalainen; Saarisalo (Ant.)
Erämaan vaeltaja - Paavo Ruotsalainen; Saarisalo (Ant.)

Erämaan vaeltaja - Paavo Ruotsalainen; Saarisalo (Ant.)

Postimaksu sisältyy hintaan.

19,90 €
Sisältää alv. 0.00 %

Erämaan vaeltaja - Paavo Ruotsalainen. Tekijä: Aapeli Saarisalo. WSOY. 1969.


Erämaan vaeltaja on laaja elämäkerta Paavo Ruotsalaisesta. Ennen käyttämätön lähdeaineisto, erityisesti suvun piirissä säilynyt perimätieto, tuo uusia piirteitä suuren herättäjän muotokuvaan. Sitä tarkentaa myös avara tausta: 1800-luvun alkupuolen maalliset ja hengelliset olot, maisema, jossa Ukko Paavo vaelsi ja vaikutti. Kirja antaa yksityiskohtaisen kuvan myös siitä, miten virallinen ja epävirallinen Suomi otti vastaan Paavon protestin ja millaiset olivat hänen suhteensa muihin herätysliikkeiden johtajiin, Laestadiukseen, Renqvistiin, Hedbergiin. Tärkeää osaa esittävät Pohjanmaan kuuluisat herännäispapit Malmberg ja Lagus.

Elävänä, monivivahteisena nousee Paavo Ruotsalaisen merkillinen hahmo legendojen takaa. Kohtaamme savupirtin surumielisen pojan, nälkäisen talon laiskaksi mainitun isännän, väsymättömän vaeltajan, kotioloissaan, seuratuvissa, häissä, hautajaisissa, markkinoilla - oppineiden ja oppimattomien parissa, ihailtuna, vainottuna. Näemme miten hän voittaa ihmiset puolelleen ja miten hän ystävänsä menettää. Erityisesti ihmissuhteissa Paavon monisärmäinen luonne paljastuu; osoittautuu hämmästyttävää henkistä sukulaisuutta Lutherin kanssa. Paavon uskonkäsityksiä ja työtapoja kuvatessaan Saarisalo tuo korostetusti esiin nykyaikaisia malleja noudattavan yksilökeskeisen sielunhoidon.

Kirja sisältää kirjallisuusluettelon, henkilöhakemiston, paikkakuntahakemiston ja asiasanahakemiston sekä liitteenä Paavo Ruotsalaisen sukupuun.
Erämaan vaeltaja - Paavo Ruotsalainen. Tekijä: Aapeli Saarisalo. WSOY. 1969. Sivumäärä: 441. Sidottu, kovakantinen, paperisuojus, kuntoluokka K3.